ΠΡΟΣΟΧΗ:Βενβένιο και Τολουένη σε κινέζικα ρούχα

ΠΡΟΣΟΧΗ:Βενβένιο και Τολουένη σε κινέζικα ρούχα

Μια από τις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες της Γαλλίας η LeMondeσε άρθρο της ενημερώνει και προειδοποιεί ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια (και τα ελληνικά φυσικά)  έχουν γίνει αθόρυβα περιοχές υψηλού τοξικού κίνδυνου.

Το άρθρο εξηγεί και υπολογίζει ότι το 15% έως 20% από τα κοντέινερ που φθάνουν στις αποβάθρες και στους χώρους εκφόρτωσης των Ευρωπαϊκών λιμανιών περιέχουν προϊόντα τα οποία έχουν χημικές ουσίες και παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις οι οποίες είναι απίστευτα επικίνδυνες λόγω των καρκινογόνων και νευροτοξικών συστατικων .Η απειλή είναι άμεση για τους φορτοεκφορτωτές εργάτες όσο και για τους τελικούς καταναλωτές.

Οι αναθυμιάσεις οφείλονται στην χρήση χημικών μέσα στα κοντέινερ ώστε να  καταπολεμηθεί το φαινόμενο της μούχλας καθώς και των τρωκτικών και από την άλλη μεριά οφείλονται στις αναθυμιάσεις των ιδίων των προϊόντων τα οποία συχνά απελευθερώνουν τοξικά αέρια και επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.

Το βενβένιο όπως και η τολουένη (γνωστές καρκινογόνες ουσίες ) εντοπίζονται πια συχνότατα σε ρούχα που έχουν εισαχθεί από την Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα και έχει ήδη σημάνει συναγερμός από τις αρμόδιες αρχές στα λιμάνια της Γαλλίας , Ολλανδίας και Βελγίου  που ήδη έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου.

Το τίμημα μπορεί να είναι ακριβό για κάποιους που ρισκάρουν αγοράζοντας φτηνά ρούχα αφού επί της ουσίας παίζουν με την υγεία των παιδιών τους.Οι ειδικοί λένε ότι τα ρούχα που περιέχουν συχνά φθαλάτες και επικίνδυνες χρωστικές ουσίες σύμφωνα με έρευνες όταν έρθουν σε επαφή με το ιδρωμένο δέρμα των παιδιών προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας έως και καρκινογένεση.

Αρκετές ενώσεις καταναλωτών όπως η ΕΝΚΗ (Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης) μέσα από καταγγελίες και μετά από σχετικό έλεγχο ενημερώνουν και προειδοποιούν ότι πολλά προϊόντα της Κίνας χρησιμοποιούν παραπλανητικά-πλαστά σήματα ποιότητας .

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα παραπλάνησης είναι με το  Ευρωπαϊκό σήμα ασφάλειας CEπου πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατασκευάστηκε με τις προδιαγραφές ασφάλειας της Ευρωπης.Με αυτό τον τρόπο χαμηλής ποιότητας κινέζικα προϊόντα προσπαθούν να παραπλανήσουν απροκάλυπτα τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

 logo-authediko-china

                                               

 

Η ΕΝΚΗ Κρήτης συμβουλεύει του καταναλωτές όπως παρατηρήσουν προσεκτικά τις εικόνες που παραθέτουμε και να εξοικειωθούν με τις διαφορές τους. Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την εμπορική και καταναλωτική αναξιοπιστία μιας χώρας, της Κίνας, που αδίστακτα ως κοινός απατεώνας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι δεν δίνει καμιά σημασία στον άνθρωπο αλλά ενδιαφέρεται πρωτίστως για το κέρδος. 

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code