5 Απλές Συμβουλές για να επιλέξετε τον/την κατάλληλο Νονό/ Νονά για το παιδί σας.

5 Απλές Συμβουλές για να επιλέξετε τον/την κατάλληλο Νονό/ Νονά για το παιδί σας.

Κάθε χρόνο γεννιούνται πάνω από 100 εκατομμύρια μωρά, τα οποία κάποια στιγμή θα περάσουν από την διαδικασία της απόκτησης ενός ονόματος. Στην ζωή των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια γιατί σηματοδοτεί την επίσημη ένταξη του ατόμου στην Χριστιανική Ζωή. 


Η Βάπτιση, είναι ένα γεγονός, που τουλάχιστον στις μέρες μας απαιτεί αρκετή οργάνωση για να τελεστεί ως μυστήριο.  Χρειάζεται να βρεθεί η ημερομηνία, η Εκκλησία, οι Πατέρες, ο στολισμός, ο χώρος της δεξίωσης, τα Βαπτιστικά… το όνομα φυσικά του μωρού και … αυτός που θα του το δώσει.  Ο Νονός του παιδιού!

Δύσκολο πράγμα η επιλογή του Νονού!  Οι εθελοντές ή οι υποψήφιοι για τον ρόλο αυτό, είναι συνήθως πολλοί!  Και τα δύο μέλη των γονέων έχουν φίλους, ίσως ο κουμπάρος του γάμου τους, κάποιοι συγγενείς και πάει λέγοντας.  Πολλές φορές –και τα πιο παλιά χρόνια κυρίως – κάποιος από τους γονείς, μπορεί να επέλεγε έναν νονό επειδή του είχε μια υποχρέωση και έπρεπε να του κάνει την τιμή.

Το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να μην δίνουν την βαρύτητα που πρέπει, στην επιλογή αυτού του προσώπου. Πιστεύουν πως ο ρόλος αυτός περιορίζεται κατά την διάρκεια του μυστηρίου και φυσικά σε γιορτές, γενέθλια, Χριστούγεννα και Πάσχα!  Στην πραγματικότητα, ένας Νονός είναι στην ουσία Ανάδοχος γονέας και Πνευματικός γονέας!!  Αυτό σημαίνει δύο πράγματα.  Έχει πάρει το Χρίσμα του Πατέρα από τον Θεό, να καθοδηγεί πνευματικά το παιδί και φυσικά να αναλάβει κάθε φροντίδα του σε οιανδήποτε περίπτωση τύχει κάτι στους φυσικούς γονείς.  Πολύ σημαντικός ρόλος για την ζωή ενός παιδιού και για τον λόγο αυτό η επιλογή του θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Πώς μπορούν όμως οι γονείς να επιλέξουν έναν σωστό Ανάδοχο?

  1.        Κάντε μία λίστα!  Καταγράψτε μια λίστα με όλους τους υποψήφιους και τους εθελοντές και από τις δύο μεριές των γονέων.  Στην συνέχεια αναγράψτε δίπλα στο όνομα του καθενός τα προτερήματά του, πάντα σε σχέση με ένα παιδί.  Διάφορες εμπειρίες που μπορεί να είχατε μαζί του, αντιδράσεις του σε διάφορες καταστάσεις ότι μπορείτε να σκεφτείτε.  Από αυτή την λίστα σίγουρα θα διαγράψετε μερικούς και θα έχετε μειώσει τον αριθμό.

  2.        Μπορεί να είναι Γονιός πραγματικά?  Σκεφτείτε το κάθε πρόσωπο να ζει καθημερινά με το παιδί σας… σκεφτείτε πως εσείς δεν είστε εν ζωή για κάποιο λόγο.  Ποίος από τους υποψήφιους έχει τα προσόντα?  Θυμηθείτε, το χρήμα δεν είναι το παν!! Δεν έχει σημασία αν ο υποψήφιος ανάδοχος έχει καλή δουλειά ή κερδίζει αρκετά στην ζωή του.  Σημασία έχει, όχι αν θα παίρνει δώρα ή ακριβά δώρα στο παιδί σας, αλλά αν θα βρίσκεται ψυχή τε και σώματι δίπλα στο παιδί σας, όποτε εκείνο το χρειαστεί.  Τι μπορεί το παιδί σας να μάθει από τον άνθρωπο αυτόν, τι εφόδια θα πάρει και πως μπορούν αυτά να του χρησιμεύσουν στην ζωή του.

  3.        Εξετάστε πόσο «Δεμένοι» είστε μαζί του!  Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουν πολύ καλή σχέση με τον Νονό, έτσι ώστε και με την μεγαλύτερη παρεξήγηση να μην υπάρχει περίπτωση αυτή να διαλυθεί.  Πολλά παιδιά έχουν μεγαλώσει χωρίς την παρουσία ενός Νονού για τον λόγο αυτό και πραγματικά διαπιστώνουν ένα κενό μέσα τους μεγαλώνοντας.  Μην ξεχνάμε πως όντας σε μικρή ηλικία δίνουμε πολύ σημασία όταν ακούμε τους φίλους μας στο σχολείο να λένε πως ο Νονός κάποιου παιδιού του αγόρασε ένα ποδήλατο ή πήγε μαζί του ταξίδι στην Αίγινα!!

  4.        Πόσο Κοντά Βρίσκεται.  Εκτός από το «πνευματικό δέσιμο», αναγκαστικά θα πρέπει να αναλογιστείτε και την απόσταση στην οποία μένει.  Θα είναι πολύ δύσκολο να παρευρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις (γενέθλια, γιορτές κα), εάν ας πούμε εσείς μένετε Αθήνα και εκείνος Κρήτη.  Και αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού σας, διότι όπως και να έχει ο Νονός είναι σημαντικό πρόσωπο για την παιδική ηλικία τουλάχιστον.

  5.        Πόσο νέος είναι.  Μπορεί να ακουστεί ρατσιστικό, αλλά είναι αλήθεια.  Όσο πιο κοντά στην ηλικία σας είναι τόσο το καλύτερο.  Θα είναι μια γονεική φιγούρα που θα την σέβεται το παιδί σας, αλλά εντάξει… μπορεί να είναι και το άνετο φιλαράκι του καμιά φορά.. αυτό στο μέλλον μπορεί να σας γλυτώσει από πολύ άσχημες καταστάσεις, καθώς το παιδί θα εκμυστηρεύεται στον Νονό του πολύ πιο εύκολα διάφορα βιώματά του και να παίρνει συμβουλές από εκείνον.  Είναι κάτι που δύσκολα το κάνουν τα παιδιά με τους ίδιους τους γονείς, οπότε βγαίνει πιο εύκολα σε ένα «κουλ» ενήλικο πρόσωπο.

Κάπου εδώ θα πρέπει να έχετε καταλήξει στο πρόσωπο εκείνο που θα σταθεί ενώπιον Θεού και θα υποσχεθεί πως θα συμβάλει στην Πνευματική Χριστιανική άνθιση αυτού του παιδιού, του παιδιού του δικού σας, έτσι ώστε όταν πια θα είναι ένας ενήλικας, να έχει γίνει αληθινά ένας καλός άνθρωπος!

 

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code