Χρυσός : το κατ' εξοχήν «ευγενές» μέταλλο

Χρυσός : το κατ' εξοχήν «ευγενές» μέταλλο

Στο παρακάτω άρθρο έχουμε συγκεντρώσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα και πληροφορίες σχετικά με αυτό το πολύτιμο μέταλλο που αποκαλούμε χρυσό.

Η εκθαμβωτική λάμψη τους δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Ποιος έχει περάσει μπροστά από βιτρίνες κοσμηματοπωλείων χωρίς να αντισταθεί στη γοητεία των εντυπωσιακών χρυσών κοσμημάτων

Η σύγχρονη αντίληψη του χρυσού τον θέτει πλέον σαν πολυτέλεια, όχι σαν προϊόν. Οι υπεραυξήσεις στην τρέχουσα τιμή του χρυσού έχουν κάνει τα χρυσά κοσμήματα που υπάρχουν ήδη κατά πολύ πολυτιμότερα σε σχέση με πριν και την αγορά νέων χρυσών κοσμημάτων ακόμη πιο δύσκολη.
Θεωρείται το κατ' εξοχήν «ευγενές» μέταλλο. Ο τίτλος «ευγενές» σημαίνει ότι έχει μεγάλη χημική αδράνεια, δηλαδή δεν σκουριάζει (οξειδώνεται) και δεν προσβάλλεται από ισχυρά οξέα, με εξαίρεση το υδροχλωρικό. Ως χημικό στοιχείο ο χρυσός είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 79 και ατομικό βάρος 196,9665 . Έχει θερμοκρασία τήξης 1064,43 C° και θερμοκρασία βρασμού 2807 C°. Είναι, μαζί με τον χαλκό τα μοναδικά έγχρωμα μέταλλα.


Ο όρος «χρυσός (gold)» προέρχεται από την Ινδο-Ευρωπαϊκή λέξη  *ghel / *ghol, που σημαίνει «κίτρινο» ή ενδεχομένως «λαμπερό».

Το χημικό σύμβολο του χρυσού είναι AU, από την λατινική λέξη «aurum» που σημαίνει «λαμπερή αυγή» και από την «Aurora», την ρωμαϊκή θεά της αυγής. Το 50 π.Χ>, οι Ρωμαίοι άρχισαν να εκδίδουν χρυσά νομίσματα που ονομάζονταν Aureusand.

 Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακός, ένα μίγμα  χαλκού, ασημιού, παλλάδιου και νικελίου χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία για να τον σκληρύνει. Ο χρυσός που βλέπετε στην χρυσά κοσμήματα σας είναι στην πραγματικότητα κράμα χρυσού Επειδή ο χρυσός είναι πολύ μαλακό μέταλλο, αναμειγνύεται με άλλα τα οποία, εκτός από περισσότερη σκληρότητα που του προσδίδουν, είναι υπεύθυνα και για τους διάφορους χρωματισμούς του. Χρυσός, χαλκός και ασήμι είναι το πιο συνηθισμένο κράμα (κίτρινο). Κυκλοφορεί όμως και σε μπλε χρώμα (με σίδηρο), σε κόκκινο (με χαλκό), σε πράσινο (άργυρος με κάδμιο) αλλά και σε άσπρο. Ο γνωστός λευκόχρυσος είναι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο πιο ακριβός γιατί αυτή την εποχή το παλλάδιο ­ το μέταλλο που χρησιμοποιείται ­ έχει σχεδόν την ίδια τιμή με αυτήν του χρυσού.

 Η πρώτη καταγεγραμμένη ανακάλυψη χρυσού που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ένα ψήγμα 17 ουγγιών που βρέθηκε στο Cabarrus της Βόρειας Καρολίνας. Όταν περισσότερος χρυσός ανακαλύφθηκε στο Little Meadow Creek, το 1803, το πρώτο κύμα αναζήτησης χρυσού ξεκίνησε στην Αμερική.

 Ένα κόσμημα σωστό έχει πάντοτε δύο σφραγίδες η μία σφραγίδα δηλώνει βαθμούς καθαρότητας (585+ ή Κ14 750+ ή Κ18 κ.τ.λ.) και ή άλλη δηλώνει ποιός το κατασκεύασε το κόσμημα και έχει μορφή συνήθως γράμματα ή αριθμούς ή σύμβολα,

αυτά ισχύουν για όλα τα κοσμήματα που κατασκευάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό σε σοβαρά μέρη. Υπάρχει βιβλίο χρυσοχόων με κάθε εργαστήριο με το κωδικό του ή το σύμβολο του. Πολλές φορές η σφράγιση ονομάζεται Hallmark. Είναι μια πιστοποίηση της καθαρότητας του χρυσού. Παρατηρείται κυρίως σε χρυσά κοσμήματα που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και τις αποικίες της (Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία, Αίγυπτος κλπ) από τις αρχές του 20ου αιώνα και άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '50 και μετά σα μέτρο πιστοποίησης .Αν δεν σημειωθεί, τουλάχιστον από εδώ και στο εξής θα εξασφαλιστεί αυτό το σήμα για το κόσμημα σας

Στα κοσμήματα βέβαια ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αξία τους, εκτός από την ποσότητα του χρυσού, είναι ο τρόπος που έχει δουλευτεί το πολύτιμο αντικείμενο. Αυτό που επηρεάζει την αξία ενός κοσμήματος είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί ο χρυσός, το είδος του σχεδίου, ενδεχομένως η παλαιότητα του κοσμήματος και βεβαίως το όνομα του σχεδιαστή

Η καθαρότητα του χρυσού μετριέται σε βάρος, σε καράτια. Ο όρος καράτι (carat) προέρχεται από το «carob seed», το οποίο αποτελούσε πρότυπο για την ζύγιση μικρών ποσοτήτων στην Μέση Ανατολή. Τα carats ήταν οι καρποί του δέντρου carob, κάθε λοβός του οποίου ζύγιζε 200 mg.

 

 

 

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code